La teoria de la zebra II

8 de juliol del 2011

Un día os hablé de la «TEORÍA DE LA CEBRA«, con la que me ilustró un amigo y cuando lo hice, desconocía que algún día acabaría escribiendo una 2ª parte. Pero ante la avalancha de preguntas y preocupación de muchas mujeres al ver que su compañero, de noche, no se despierta ni que en casa caiga una bomba, he creído interesante escribir esta Teoría de la Cebra II. Pero ante todo, y para los que no tengáis ni idea de lo que hablo: esa «famosa» teoría viene a decir que los hombres por la noche no oien a los bebés o los niños pequeños porque genéticamente están preparados para, al día siguiente, ir a cazar la cebra y claro, si no han dormido y pasa una única cebra (según mi amigo una puta cebra) por la sabana y tengan sólo una flecha para lanzarle, casi seguro que no la cazan, y entonces, quién es el guapo que vuelve a casa sin comida para mujer e hijos? Tenéis que saber que mi amigo me explicó esta teoría cuando yo estaba embarazada y de algún modo, me fue bien, porque cuando, ya con mi hija, veía que mi compañero no se despertaba con los ruidos o los reclamos de Laia, ya no me desesperé. Sólo pensaba: «ves, eso es lo que decía Alex… que fuerte… y yo que pensaba que la Teoría aquella era una tontería «.

Pues bien, hace unos días volví a pensar en la Teoría. Esta semana he empezado a trabajar de noche y en el fondo de mí pensaba: «y si voy a trabajar y por la noche, nuestra hija se despierta y pide agua o lo que sea, y él no la oie porque al día siguiente tiene que cazar la cebra?» No lo quería ni imaginar y la verdad es que cuando me fui la primera noche pensé: «por favor, por favor, que Laia no se despierte». Pero, y aquí viene el anuncio que debe tranquilizar a las madres del mundo: los hombres también se despiertan cuando no estamos! Sí, lo he comprobado. Cuando volví a casa de trabajar el pobre estaba hecho polvo porque había dormido poco y mal, y no precisamente porque Laia se hubiera despertado mucho; sólo una vez para beber agua. Pero a él, al saberse solo con ella en casa, se le activaron todo de microsensores que tiene escondidos no sé dónde (¡yo no se los he visto aún!) y que yo desconocía que los hombres tuvieran incorporados, y entonces lo oió absolutamente todo. Cuando ella se movía en la cama, él ya miraba que no estuviera pasando frío y la tapaba. Cuando oía que gemía entre sueños, él ya miraba que no estuviera demasiado tapada y ahora tuviera calor… y así una larga noche que sirvió para que al día siguiente me diera un abrazo y me dijera: «¡Y pensar que lo que he hecho yo esta noche lo haces tú todas las noches! Uau! «(con cara de admiración). Supongo que debía tomar conciencia de que, tener todos estos sensores activados hace que ya no descanses igual de bien. Pero de alguna manera estos sensores van con el simple hecho de ser madre y nunca me han molestado. A él, ahora que ya ha hecho algunas noches solo, tampoco le molestan y de hecho, por la mañana se siente orgulloso de que la noche haya ido bien también sin mí.

Todo esto para deciros, mujeres, madres, que no os preocupéis porque si algún día no estáis, a vuestros compañeros también se les activarán estos microsensores que a veces, sobre todo de noche, tienen tan y tan escondidos y muy probablemente, lo harán tan bien como vosotras mismas. Relajáos. La Teoría de la Cebra existe, estoy segura, pero que bien que se pone ver que cuando no estamos, las cosas van igual de bien que cuando estamos. Sí, relajáos porque están en buenas manos. ¡Son los padres! Y no podía ser de otra manera.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Picture of Míriam Tirado

Míriam Tirado

Consultora de crianza consciente y periodista especializada en maternidad, paternidad y crianza. Me dedico a ayudar a madres y padres a conectar con sus hijos/as.

6 respuestas

  1. Ostres, ves per on que es diu «teoria de la zebra», jajaja
    a casa val a dir que passa una mica al revés (jo sóc molt marmota), però també és veritat que el fet de tenir bessones ens ha portat a compartir-ho tot molt (per força, sinó no sé si es pot resistir). Sempre fèiem broma que havíem tingut bessones per no barallar-nos. Apa, una nena per cada un!

    M’ha agradat molt, Míriam!

  2. Jo ja vaig dir en la primera part de «La teoria de la zebra» que lo nostre havia estat molt compartit, però que alguna nit el despertava…perquè si: dormen com socs! jejeje!!
    Inclòs ara, que estic embarassada de 29 setmanes ja em desperto pel vol d’una mosca, ho sento tot!!! em dec estar preparant per quan neixi la Berta!!!!
    De fet, el dormir és una de les coses que em preocupaven més quan em vaig quedar embarassada altre cop, ara veig que dormint poc també s’aguanta, que el cos està preparat per aquests períodes d’insomni…la Berta ja m’ho fa saber abans de néixer perquè em tranquilitzi!

  3. Biennnn por ese cazador de cebras que tb sabe cuidar de sus cachorros, me alegro que todo vaya bien y estoy de acuerdo contigo en que ellos tb saben cuidar de los peques!! Un besito me ha gustado mucho la entrada

  4. Me encantó este post. Yo siempre he pensado que los hombres son tan «frescos» con los hijos porque saben que ahí estamos nosotras. Cuando no estamos seguro la cosa cambia y se ponen mas alerta como tu comentas. Ellos, por naturaleza, son un poco cómodos al respecto!

  5. Hola!
    Crec que la teoria de la zebra es una fal•làcia!

    Els humans quan volem justificar les nostres actituds sovint cerquem exemples d’animals, o dels primers homínids, que ens facin sentir que el que volem demostrar es “natural”. Però a la natura hi ha de tot. Hi ha animals monògams i polígams, hi ha animals que es barallen i que cooperen, hi ha animals que adopten altres animals, animals que es droguen, i per a cada comportament podem trobar un de oposat.
    Penseu amb els lleons, per parlar de un mamífer.
    Sovint sento afirmacions (com la teoria de la Zebra) que venen a dir que la dona ha de criar als fills i l’home anar de cacera, i ho pretenen justificar amb exemples animals i per que en ser mamífers la femella necessariament es la que dona pit, i per lo tant la que assumeix la criança. Però, malauradament per ells, la lleona es la que surt de cacera, i també la que amamanta als cadells. Aquí alguna cosa no quadra.

    Crec que al comportament humà res es natural, tot es cultural. També ho creuen una bon colla d’antropòlegs, dit sigui de pas. La distribució de rols es una tria. Una dona que ha parit, necessita evidentment un temps per recuperar-se físicament del part. Una dona que dona pit es sentirà necessariament més cansada, la producció de la llet passa factura, i si fa pit a demanda, disposarà especialment en els primers mesos de un horari completament irregular, incompatible amb la majoria de les feines per compte aliè. Però llevat això, si la feina es prou flexible, o no fa pit, o no a demanda, o no a demanda durant les hores de feina, res impedeix que sigui caçadora. Clar que fora adient, per no enmalaltir de cansament que no hagi de fer una triple jornada, produir llet mentres treballes ja es una doble jornada, ni t’explico si quan arribes a casa no tens el plat a taula!. De la mateixa manera, llevat de la possibilitat de donat els pits, (donar el pit es completament dessitjable, pro savem que no vitalemtn imprescindible) els homes tenen, ni que ho amaguin o se’ls hi negui, tot el que cal per a la criança.

    Tot es una tria.

    Actualment la meva companya i jo, treballem. La feina de la meva companya es més esgotadora que la meva, per això hi ha nits que esta tan cansada que els plors de la nena no la desperten i si em desperten a mi. Els homes estem completament capacitats per despertar-nos a la nit per la nostra filla, però si sabem que algú altre ho farà per nosaltres ens ho estalviem, igual que poden fer si volen i confien les dones. Si un membre de la parella està dedicat a la feina fora de casa i un altre a la criança, es normal que només un es desperti, però això es un tria.

    He vist a la meva mare i a moooooltes altres dones les conseqüències de un repartiment de rols de portes cap a dintre per a la dona i cap a fora per home. Quan es fa sense cura i perllongat en el temps, sovint suposa una pèrdua de vida social i dependència econòmica, que fàcilment arrossega i es combina amb molts altres problemes.

    La criança es meravellosa, i es una opció valida per a homes, dones i compartida. Com a home per mi seria una pobresa pensar que nomes puc ser caçador, i per a les dones es una pobresa pensar que només podeu ser mamàs. Em nego a acceptar qualsevol teoria que pretengui determinar-me, i menys encara les que volen perpetuar models tradicionals que tant de mal ens han fet. Tot es una tria, això si, triem amb una pressió social i una inèrcia que crec que es molt mes forta del que sovint som capaços de veure i, no ho oblidem. cada tria te les seves conseqüències.

  6. Hola Albert,
    disculpa però jo no crec pas que la Míriam parli en aquest post de perpetuar rols o models tradicionals.

    Cadascú ha de trobar el seu equilibri com a família, en el nostre cas qui té el sou més alt és el Joan, i jo porto 6 anys treballant 1/2 jornada i criant al nostre fill, que per a ambdós és una tasca importantíssima, cosa que fa que jo no em senti ni depenent econòmicament ni poc valorada a nivell social, he mantingut i guanyat relacions a més a més…no ho sé…com deia la Victòria Sau
    (reconeguda feminista), quan una dona està criant hauria de cobrat el sou d’una alta executiva durant 2 anys mínim: està creant vida, criant a una persona!!! Però malauradament mentre això no passi ens ho hem de muntar com bonament puguem, i penso que les tasques han de ser compartides al 50% entre pare i mare: i tant que si, però els fills tenen molts anys per conviure amb nosaltres i hi ha etapes per tot, als tres anys el pare tindrà un paper més vinculant que dels 0 als 3, on l’alletsment i el vincle amb la mare és bàsic, i t’ho dic jo que vaig haver-lo d’alletar amb bibe i que desdel principi vam ser-hi tots 2.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Información básica sobre Protección de Datos

  • Responsable: MIRIAM TIRADO TORRAS
  • Objetivo: Publicar el comentario en relación a la noticia.
  • Legitimización: Consentimiento del interesado.
  • Dirección: No se prevén cesiones, excepto por obligación legal o requerimiento judicial.
  • Derechos: Acceso, rectificación, supresión, oposición, limitación, portabilidad, revocación del consentimiento. Si considera que el tratamiento de sus datos no se ajusta a la normativa, puede acudir a la Autoridad de Control (www.aepd.es).
  • Más información: https://www.miriamtirado.com/politica-de-privacidad/

 

Libros y cuentos
¡Sígueme!

Artículos relacionados